JABATAN AGAMA PERLU PANDANG SERIUS, SELARAS GARIS PANDUAN HUKUMAN ROTAN TERHADAP PELAJAR TAHFIZ SECARA TELUS.


Kes pelajar sekolah tahfiz di Johor, Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafi yang meninggal dunia semalam akibat kecederaan teruk setelah didakwa dipukul pembantu warden di sekolah itu bukanlah isu baharu.


Sekian lama kes-kes sebegini berlaku, akan tetapi peranan media sosial pada hari ini telah banyak membuka mata masyarakat terhadap isu tersebut.

Sudah tiba masanya pihak Jabatan Agama menyelaraskan satu garis panduan secara tegas terhadap pelaksanaan hukuman rotan terhadap para pelajar sekolah tahfiz sebagaimana yang dilaksanakan pihak Kementerian Pendidikan bermula tahun ini.

Pihak Jabatan Agama perlu melakukan pemantauan secara lebih kerap terhadap sekolah-sekolah tahfiz dalam memastikan garis panduan ini dilaksanakan secara telus.

Tindakan tegas juga sewajarnya diambil terhadap mana-mana sekolah tahfiz yang tidak berdaftar dan tidak menepati syarat terutamanya dari aspek keselamatan.

Penubuhan sekolah tahfiz memang wajar disokong malah perlu dinaiktaraf dari aspek etika pembelajaran agar ianya dijadikan contoh dan dipandang tinggi masyarakat Islam dan bukan Islam di negara ini.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »