Lawatan Rasmi Mahdzir Khalid Cipta Sejarah Baharu Pendidikan NegaraMenteri Pendidikan, YB Dato’ Seri Mahdzir Khalid hari ini berlepas ke Riyadh, Arab Saudi bagi mengetuai delegasi Malaysia ke Riyadh International Book Fair 2017 atas undangan khas sebagai Negara Tetamu Kehormat oleh Kerajaan Arab Saudi.

Ini meletakkan Malaysia sebagai negara ASEAN pertama diundang selaku Negara Tetamu Kehormat pesta buku tersebut yang akan berlangsung selama 10 hari bermula 8 hingga 17 Mac 2017.

Undangan khas tersebut disampaikan oleh Kementerian Kebudayaan dan Penerangan Arab Saudi kepada Kedutaan Malaysia di Negara itu yang selanjutnya dipanjangkan kepada Kementerian Luar

Negeri dan Kementerian Pendidikan Malaysia untuk diselaraskan oleh empat agensi berkaitan, iaitu Institut Terjemahan & Buku Malaysia (ITBM), Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM) dan Perbadanan Kota Buku (PKB).

Turut bekerjasama menjayakan misi ini ialah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan menerusi Tourism Malaysia.

Mengalu-alukan perkara tersebut, satu kenyataan telah dikeluarkan Menteri Kebudayaan dan Penerangan Arab Saudi, Dr. Adel Zaid al-Toraifi yang antara lainnya dipetik menyebut bahawa pemilihan Malaysia sebagai Negara Tetamu Kehormat dibuat sebagai refleksi hubungan erat antara kedua-dua kerajaan, baik membabitkan politik, ekonomi, budaya dan pelancongan.

Selain negara ASEAN pertama, Malaysia adalah negara ke-10 di dunia atau negara Asia ketiga selepas Jepun dan India ditawarkan sebagai Negara Tetamu Kehormat di pesta buku terulung Arab Saudi ini yang merekodkan kehadiran lebih 900 penerbit dan lebih dua juta pengunjung dari 29 buah negara dari seluruh dunia.

Selain ITBM, DBP, MBKM, dan PKB, delegasi Malaysia turut disertai lebih 10 penerbit, antaranya penerbit universiti (melalui Majlis Penerbitan Ilmiah Malaysia [MAPIM]), IBFIM, dan Ana Muslim yang akan mempromosikan buku-buku khususnya dalam genre penerbitan kanak-kanak, kebudayaan, kewangan dan bidang berkaitan Islam.

Sebagai pengisian kepada acara, beberapa tokoh tempatan turut diundang membentangkan kertas kerja berkaitan idea strategik dalam pembangunan seperti modal insan dan ekonomi.

Antaranya termasuklah Menteri Besar Perak, YAB Dato’ Seri Dr. Zambry Abd Kadir, pakar ekonomi syariah, Datuk Dr. Mohd Daud Bakar dan kartunis nasional, Datuk Muhamad Nor Khalid atau Lat.

Selain itu, Pavilion Malaysia seluas 72 meter persegi akan turut dimeriahkan dengan aktiviti seperti persembahan Zapin dan alunan muzik Ghazal oleh pelajar Sekolah Seni Johor (SSJ).

Turut diselitkan, bacaan puisi dan demonstrasi karya oleh Jaafar Taib, Dr. Siti Zainon Ismail dan Dr. Ramzah Dambul.

Sumber - Kementerian Pendidikan Malaysia

#MenerajuiPerubahan #KementerianPendidikanMalaysia #KPM #Guru #Pelajar #Teacher #Student #Sekolah #School

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »