KISAH CIKGU SUFFIAN BUAT ANDA SENTAP


Admin amat tertarik dengan kisah kerjaya seorang guru yang dikongsi salah seorang guru bergelar Cikgu Suffian.


Berkongsi pengalaman buat kali pertama memulakan khidmat sebagai tenaga pengajar, Cikgu Suffian dipilih untuk memulakan khidmatnya di Sekolah Kebangsaan Long Sepiling, Sekolah Kebangsaan Long Sepiling yang terletak di daerah kecil Baram, Sarawak Bumi Kenyalang.

Cikgu Suffian menceritakan betapa terpencilnya kawasan persekolahan yang bakal menjadi titik permulaan kerjayanya sebagai seorang pendidik.


Di awal penceritaan, pembaca akan membuat kesimpulan bahawa tiada apa yang menarik dan hendak dibanggakan untuk dikongsi Cikgu Suffian.


“Perjalanan yang sangat lama, jauh, memang memenatkan aku.
“Tapi semua tu hilang bila aku dapat menatap Sekolah pertama aku berkhidmat sebagai Guru, sebagai seorang guru di pedalaman Sarawak, pergi meninggalkan ibu keseorangan jauh beribu-ribu batu, demi mendidik anak bangsa.


“Senyuman guru-guru serta anak murid yang menyambut kedatangan aku sedikit mengubat kerinduan dan kegusaran berada di tempat asing.”


Kata-kata semangat Cikgu Suffian ini terus menyebabkan Admin tersentap.
Kata-kata ini sudah cukup menunjukkan betapa besarnya semangat dan kecekalan Cikgu Suffian dalam mencurahkan ilmu mengatakan batasan kerjaya.


Ianya lahir dari naluri yang ikhlas demi memartabatkan pendidikan negara.


Ikuti kisah penuh Cikgu Suffian di sini : 
http://saffuanjaffar.blogspot.my/2015/02/kisah-aku-guru-baru-di-pendalaman.html

--------
#cikgu #cikgusuffian #kpm #kementerianpendidikanmalaysia Dato' Seri Mahdzir Khalid P.Kamalanathan Kementerian Pendidikan Malaysia

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »