Kekurangan diri bukan alasan untuk tidak berjaya


Oleh : Nadya Rizal

Keazaman yang tinggi untuk berjaya sama seperti insan normal lain membuatkan seorang pelajar berkerusi roda, Khairunnisaq Khairuddin berjaya memperoleh 4A dalam peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2016.


Khairunnisaq, 19, yang juga anak kepada seorang pengawal keselamatan berkata, penyakitnya iaitu 'spinal muscular atrophy type 2 (SMA II) with kyphoscoliosis' yang dihidapi sejak lahir itu menyebabkan beliau kerap tidak ke sekolah kerana kesakitan.

"Saya tidak sangka kerana mampu mencapai keputusan cemerlang begini kerana setiap bulan saya pasti mengambil cuti dua atau tiga hari kerana keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan saya bergerak ke sekolah.

"Malah, atas nasihat doktor saya perlu tidur sebelum jam 10 malam dan meminimumkan waktu mengkaji pelajaran di rumah kerana antibodi tidak kuat," katanya ketika ditemui pemberita.

Bagaimanapun katanya, dia tetap bersyukur kerana ketika dirinya hampir berputus asa, dia mempunyai keluarga, guru dan rakan yang berterusan meniupkan semangatnya selain memberi perhatian lebih kepadanya di sekolah.

Dia yang bercita-cita menjadi pakar psikologi memberitahu, tiada resipi luar biasa untuk mencapai kejayaan seperti itu selain daripada memberi tumpuan kepada pelajaran di sekolah terutama semasa guru mengajar.

Pada majlis itu dia turut menerima Anugerah Pelajar Terbaik STPM 2016 kategori Pelajar Istimewa daripada Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid, dan membawa pulang wang tunai RM1,000, sijil dan plak sumbangan Majlis Peperiksaan Malaysia.

#KementerianPendidikan #STPM2016 #MenerajuiPerubahan

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »