DOKTOR PELATIH GAGAL TAMAT LATIHAN

Unknown 17:39


Malaysia masih lagi memerlukan pertambahan bilangan doktor. Ini kerana faktor peningkatan bila­ngan penduduk serta beban penya­kit dan jangkaan rakyat yang tinggi. Ia bagi memastikan agar Malaysia dapat terus mengekalkan perkhidmatan kesihatan bertaraf dunia.

Ketika ini negara hanya mempunyai 46,491 doktor dalam sektor awam dan swasta yang bersamaan nisbah seorang doktor bagi setiap 667 penduduk.


Namun apa yang menjadi masalah ketika ini 25 hingga 30 pera­tus doktor pelatih gagal menyempurnakan latihan perubatan dalam tempoh ditetapkan kerana tidak kompeten, sekali gus menyumbang kepada masalah penempatan doktor pelatih yang baharu berikutan mereka yang sedia ada terpaksa menyambung tempoh latihan.


Hampir 5,000 graduan perubatan baru setiap tahun yang memerlukan mereka menjalani latihan. Namun kerana permasalahan ini negara memerlukan pertambahan bila­ngan golongan berke­naan bagi memastikan perkhidmatan kesihatan di negara ini terus kekal sebagai antara terbaik di dunia.

Untuk pengetahuan Malaysia diberi penghargaan sebagai negara yang mempunyai sistem kesihatan terbaik di dunia berbanding 24 negara lain oleh Majalah International Living dalam Indeks Persaraan Global Tahunan 2017 menamakan 

“Ini merupakan penghormatan yang diterima Malaysia selama tiga tahun berturut-turut dan kaji selidik Bloomberg pada 2014 juga meletakkan Malaysia dalam kalangan 30 negara di dunia yang mempunyai sistem penjagaan kesihatan paling cekap.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »