Sejarah Hari Ini - 9 Februari 2004


Pada hari ini dalam tahun 2004, Perdana Menteri, YAB Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melancarkan kempen antimerokok besar-besaran.


Kempen Anti Merokok 'Tak Nak – Setiap Sedutan Membawa Padah ini diadakan Pusat Konvensyen Putrajaya (PICC). Hadir sama Menteri Kesihatan, Datuk Chua Jui Meng pada majlis yang dihadiri oleh 3,000 pelajar sekolah dan penuntut Institusi Pengajian Tinggi.

Dalam ucapannya Perdana Menteri meminta penguatkuasaan undang-undang yang melarang penjualan rokok kepada remaja berusia bawah 18 tahun dipertingkatkan.

Beliau menegaskan semua pihak termasuk ibu bapa, guru dan masyarakat perlu memainkan peranan membantu kerajaan mengurangkan tabiat merokok terutama membabitkan pelajar sekolah dan murid sekolah.

Sebagai menunjukan komitmen untuk mengurangkan tabiat merokok di kalangan masyarakat, kerajaan menetapkan peruntukan RM20 juta setahun untuk jangka masa selama lima tahun bagi menjayakan Kempen Anti-Merokok ini.

Sesungguhnya Kempen Anti Merokok yang dilancarkan ini memperlihatkan kesungguhan kerajaan dalam menyedarkan perokok dan bakal perokok tentang keburukan penggunaan rokok.

Sumber : Arkib Negara

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »