Ibu bapa, anak dan telefon pintar...


Ibu bapa perlu membuang tabiat meneliti mesej pada telefon mudah alih mereka semasa perjumpaan keluarga, kata ahli psikologi.


Hilma Abdullah dari program Psikologi dan Pembangunan Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia Psikologi dan Pembangunan Manusia menyatakan kerisauannya tentang tabiat ibubapa yang memilih untuk bermain dengan telefon bimbit berbanding berinteraksi dengan anak anak semasa meluangkan masa bersama yang dipandang remeh.

Beliau juga memberi pandangan terhadap kebimbangan yang dinyatakan oleh Yunus Pathi, pengasas pusat pemulihan dadah Pengasih. Yunus berkata, ibu bapa tidak meluangkan masa yang cukup untuk bercakap dengan anak-anak mereka.

Hilwa berkata, kekurangan komunikasi antara ibu bapa dan anak-anak akan membawa kepada jurang emosi, yang boleh menyebabkan kanak-kanak untuk mencari tempat lain untuk perhatian. Kemungkinan mereka untuk bergaul dengan orang yang salah juga akan meningkat.

Beliau menggesa ibu bapa untukmengelakkan penggunaan telefon bimbit dan tablet semasa makan dan aktiviti keluarga yang lain.
Beliau berkata telefon bimbit bukanlah suatu masalah jika rakyat tidak taksub dengan rangkaian sosial atau menyemak apa yang berlaku di media sosial.

"Ramai orang seolah-olah taksub dengan media sosial dan rangkaian sosial. Mereka menghabiskan banyak masa hanya memeriksa orang-orang seperti atau komen mereka mendapat untuk gambar dan status mereka. "

Lee Wee Min, pengarah eksekutif Fokus didalam organisasi Keluarga Malaysia, sebuah badan bukan kerajaan yang menggalakkan pembangunan keluarga, juga menyifatkan bermain dengan telefon mudah alih semasa perhimpunan keluarga sebagai kebiasaan yang tidak baik.

"Lebih buruk lagi, sesetengah ibu bapa menggunakan telefon bimbit atau tablet sebagai peranti menjaga kanak-kanak," katanya.

"Kami telah melancarkan 'Tidak Bergerak Dalam Majlis Makan Malam' kempen, pada Mei tahun ini, bersama-sama dengan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara bagi membanteras isu ini terus berlaku.

"Terdapat hampir 100 restoran yang mengambil bahagian dalam program itu yang akan memberikan diskaun kepada keluarga yang mengetepikan telefon mereka semasa makan."

Lee berkata, ibu bapa perlu berusaha untuk melibatkan anak-anak mereka dalam perbualan, seperti meminta mereka bercerita tentang bagaimana hari yang mereka lalui atau bercakap tentang makanan yang mereka sedang
nikmati.

"Hubungan yang dibina di atas komunikasi," katanya.

"Kadang-kadang orang ramai tidak celik mata sehingga tidak dapat kesan jangka panjang tindakan mereka, seperti yang jurang hubungan kekeluargaan yang semakin besar." - Free Malaysia Today

** Berilah perhatian kepada anak anak anda. Telefon bimbit akan memberi jurang besar antara anda dan anak anak. Ini juga salah satu punca gejala sosial remaja masa kini. Anak anak seperti kanvas putih, andalah yang mencorakkan mereka.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »